x x

INFECTIOUS DISEASE

BAKTERIYOLOJİ İMMÜNOLOJİ MYCOLOGY PARASITOLOGY VİROLOJİ

 

 

VIROLOJİ
Ek
Nipah Virus ve Liçi

Dr Swati Tomar

Çeviren.
Prof. Dr. Selçuk Kaya

 

 
Let us know what you think
FEEDBACK
SEARCH
 

OKUYUN  DR TOMAR'IN HPV AWARENESS CAMPAIGN BLOG


Nipah virüsü için doğal rezervuar halen araştırılmaktadır, ancak ön veriler pteropus cinsi yarasaların Malezya'da Nipah Virüs için rezervuar olduğunu göstermektedir.
CDC

Nipah virusta bulunan ultrastrüktürel morfolojiyi gösteren transmisyon elektron mikrografileri. Üst şekilde tek bir uzun iplikli nükleokapsidin negatif boyama, elektron mikroskobik görüntüsünü, sol altta olgun bir virus parçacığın bir ince kesit EM görüntüsünü ve sağ alt köşesinde bir enfekte hücrenin plazma zarına karşı nükleokapidlerin ince kesit EM görüntüsünü resmediyor.
CDC/Cynthia Goldsmith

Nipah virüs enfeksiyonu ile ilişkili cytoarchitectural histopatolojik değişiklikleri gösteren doku kesitinin İmmünohistokimyası.
CDC/Dr Brian Mahy

Nipah virus enfeksiyonu ile ilişkili cytoarchitectural histopatolojik değişiklikleri gösteren bir köpek böbrek numunesinin İmmunohistokimyası.
CDC/Dr Brian Mahy


Görünüşte zararsız bir yaz meyvesi, Liçi (Litchi chinensis Sonn., Sapindaceae), Batı Bengal Malda bölgesinde yedi çocuğun ölümlerinin birincil nedeni olarak Hint gazeteleri arasında manşetlere taşındı. En olası nedenleri kusma ve konvülsiyonlar, yüksek dereceli ateş sonuçlanan viral ensefalopatinin nadir görülen bir formu olarak bulundu.

Bu salgın ilk Çin ve Vietnam'da (J Paireau, 2012) ile Muzaffarpur, Bihar (K laserson, 2013)'ın son raporunda ile rapor edilmiştir. Akut ensefalit sendromu (AES) ya da akut nörolojik sendrom (ANS) olarak adlandırılan viral enfeksiyon Vietnamca kabus kelimeden sonra, lokal olarak Vietnam'da Ac Mong ensefalit (AME) olarak adlandırıldı. Vietnamca bir çalışma (J Paireau, 2012) salgınları Mayıs-Haziran döneminde litchis hasatı olan bölgelerin Haziran-Temmuz sırasında litchis hasatı olan bölgelerinden daha önce meydana geldiğini bildirdi. İnsanlara bir meyve virüs aktarımı için olası bir açıklama, meyve taşıyan Litchi ağacı, kabul edilen patojen rezervuarı olabilecek yarasaları çekiyor olabilir. Sivrisinekler böylece insanlara (J Paireau, 2012) enfekte yarasalardan virüs için bir taşıyıcı olabilir. Diğer olasılıklar yarasa tükürük, idrar veya gübresi (Wacharapluesadee S, 2005) ya da Chandipura virüsünden çekme paralellikler ile litchis doğrudan bulaştırabilir, bulaşma litchi ağaç veya flebotomin kum sinekleri bulunan böceklerden olabilir (Geevarghese G, 2005). Son olarak, yetersiz beslenen çocuklarda (Sapkal GN 2009) ölümcül ensefalite sebep olduğu için kötü üne sahip enteroviruslu kontamine toprak ve litchi büyümesini geliştirmek için gübre olarak kullanılan insan dışkısı arasında bir bağlantı olabilir. Başlıca litchi üreten ülkeler Çin, Hindistan, Tayvan, Tayland ve Vietnam'dır (Evans EA, 2005) ve bu, bu ülkelerin bu tür salgınları yaşandığının nedeni olabililr.

Bu ihtimallerin ortasında, gerçek etken patojen ve bulaşma halen bilinmemektedir. Hindistan'da Litchi nedenli ANS nedensel faktörleri tespit etmek bir epidemiyolojik çalışma konya daha fazla bakış açıları getirecek.

Buna ek olarak, Lychee tohum özlerinin önemli in vitro Coxsackie virüsü B3 (CVB3) Nancy soyu ve herpes simpleks virüsü 1 (HSV-1), (Xinya Xu 2010) karşı antiviral özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Oligonol, liçi ve yeşil çayın saflaştırılmış fenolik özü antiviral betanodavirus ve grip virüsü A/HK (H3N2) karşı ajan (Ichinose T, 2013) olarak kullanıldığı bildirildi (L. Gangehei, 2010).

İlginç olanı bu tür doğal antiviral özelliklere sahip olmasına rağmen, litchi viral ensefalopati için bir taşıyıcı olması! Viral patojenler için hastaların beyin ekstrelerini çalışmak ve belirli virüs türlerine karşı antiviral özelliklerin fonksiyonel analizini yapmak için ilgi çekici olacaktır.

 

 

back3.gif (1240 bytes) Vertebralılardan Bulaşan Viral Hastalıklar Bölümüne Dönünüz

back3.gif (1240 bytes) Mikrobiyoloji ve İmmünoloji On-line, Viroloji Bölümüne Dönünüz

 


This page last changed on Wednesday, November 23, 2016
Page maintained by
Richard Hunt